România Curată SAR ARC
  1. SAR
  2. AMP
  3. Oameni
  4. Politici publice
  5. Rapoarte
  6. Instrumente
  7. Bună guvernare
 • Alina Mungiu-Pippidi

  Planetele aliniate catastrofal pentru Europa. Noi unde suntem?

  Umblă vorba pe surse că ai noștri nu au vrut să se aprobe la Bruxelles nu știu ce raport critic la adresa Republicii Moldova și a oligarhului Vladimir Plahotniuc, posesorul unei duble identități sponsorizate de serviciile secrete românești. Domnul cu pricina a profitat de politica (denunțată de mine, de vreo zece ani, ca fiind idioată) de ”integrare europeană” a Republicii Moldova, ca să-i lichideze pe ceilalți oligarhi și să ajungă monopolist. El controlează instituțiile electorale și anticorupție, arestează pe cine vrea, a anulat alegerile cîștigate de cine nu trebuie și nu ar fi fost oricum deranjat de un biet raport critic din PE. Numai niște sancțiuni țintite, ca acelea recent întrebuințate în cazul Magnitstky mai pot opri pe cineva care anulează alegerile pe care nu le cîștigă și care, după cele din februarie, va șantaja liniștit o Europă făcută praf și pulbere (și pe niște americani mai pragmatici, dar proști) zicîndu-le că, dacă nu le place de el, omul Vestului, se poate duce la Putin. Vă las să ghiciți dacă mai ia diurnă de la SIE (sau whoever) sau a devenit el sponsorul românilor care l-au metamorfozat dintr-un șef la Petrom în șef de stat, mai ales după ce a trecut o super amnistie fiscală: plătești 3% și îți speli toți banii. Vă reamintesc că e persoana care îl făcea pe Sorin Ovidiu Vântu să pară un pudel, în conversația veche în care sugera că la est de Prut bărbații își curăță arma cu rapoartele europene. Opoziția lui, și ea vai de capul ei, cu singura calitate că e unită, dar nu că ar fi unită în vreo strategie mai de Doamne ajută, plînge că pe VP îl ține Dragnea. Foarte urît din partea lui Dragnea, dar, ca să priceapă toată lumea cum stă treaba și constituțional și real, Dragnea nu controlează politica noastră externă și nu se face la BXL ceva ce zice Dragnea sau ceva de care să profite el, în primul rînd. Elementar, măi basarabeni de-ai mei. Deci, dacă VP e așa tare, e că SS din România Plus Iohannis Plus PSD nu au nimic împotrivă sau au altă grijă. E genul tipic de idioțenie care v-a fost vîndută de SS din staffurile voastre, că ele nu iau bani zilele astea decît dacă aduc vorba despre Dragnea, off topic sau nu.

  Cine însă să bage de seamă ce face Republica Moldova?

  Teresa May, cît e ea o populistă cu sînge rece, ne-a făcut să îi plîngem de milă săptămîna asta. Rămîne să mai atace careva lira și s-a zis cu regatul Unit. Irlanda și Scoția sunt pe făraș.

  Macron e așa de praf făcut, că nu îmi vine să cred că sunt doar anarhiștii; pare mîna rușilor, deși nu am dovezi. Desigur, dacă nu acum, atunci cînd să dea rușii în el! Dușmanii lui sar în sus de bucurie, inclusiv peste frontiera italiană.

  Trump a ajuns în pragul suspendării. Paradoxal, deși o merită, contextul e de așa natură încît e mai rău pentru America să deschidă acest front pentru a scăpa de el decît să îl lase unde e. A fost deconspirat oricum!

  Nu există altă situație în care Anglia, Franța și SUA, țările pe care s-a bazat ordinea liberală mondială în ultimul secol și jumătate, să fi fost atît de vulnerabile ÎN ACELAȘI TIMP, în vreme ce dușmani vechi și noi – Iranul, Rusia, China – sunt în formă relativ bună.

  În aceste condiții, mai sunt trei săptămâni pînă cînd Klaus Iohannis devine președintele temporar al UE, care trebuie să prezideze peste acest dezastru în devenire și să țină cu mîna plăcile tectonice care deja au pornit în toate direcțiile.

  El nu poate să țină cu mîna nici Republica Moldova. E drept că, dacă tace, poate lăsa să se creadă că Dragnea controlează și asta.

  Sau e din cauză că nu poate vorbi cu Meleșcanu, un diplomat comunist care a încercat să rupă PSD ca să-i ajute pe liberali acum vreo 15 ani. Altă socoteală cu totul cu oamenii lui proprii, Leonard Orban, fost secretar de stat PSD, și Bogdan Aurescu, fost ministru PSD. Ăștia sunt oamenii lui pe Externe.

  Mai lipsește pesedistul Vlase de la SIE, și pot să întreb și eu de ce dracu’ nu se adună toți pesedeii din Externe în ceasul ăsta greu (și de ce nu-i adună pe toți care ar putea ajuta cu ceva), să vedem un pic ce facem de la 1 ianuarie, ca să fim parte din soluție și nu parte din problemă, măcar în Republica Moldova? Adică ce ne desparte sau, mai exact, ce vă desparte? Încă o moțiune de cenzură de dragul moțiunii de cenzură?

  Revenim cumva pe pămînt, acum cînd se cutremură, sau ne mai jucăm de-a rotația cadrelor toată luna decembrie?